Hur går det med huset?

Det är ganska många som frågar och som tycker att vi skriver för lite. Det tycker vi såklart är väldigt roligt och vi tolkar samtliga idéer och åsikter som genuint intresse och engagemang! Anledningen är mest att det händer ganska lite med huset, konkret alltså. Det står mest där under sitt vintertäcke och har det förhoppningsvis bra. Där finns ju inga rör som kan frysa sönder och morbror Bertil säger att taklutningen är tillräcklig för att all snön ska ramla ner av sig själv.

I tankarna händer det desto mer, vi skriver listor och scheman och ritar på servetter och konferensblock, lånar böcker på bibblan och plöjer renoveringsbloggar och pratar och tjatar på alla som kan tänkas veta nåt om nåt. Kan faktiskt vara en fördel att ha en vinter på sig att stöta och blöta, planera, förkasta och planera om, även om det faktum att räntorna ska betalas under tiden är en klar nackdel. Vi tänker göra mycket själv, vilket innebär att vi har en ansenlig mängd information att sätta i oss. Hur mycket vill jag nästan inte säga högt för jag tycker inte skämten om ”arga snickaren” är särskilt roliga.. 🙂

Det riktigt stora projektet är den planerade utbyggnaden. Vi är ganska klara över hur vi vill ha den, men jag förbehåller mig rätten att ändra mig helt när som helst! Det krävs bygglov eftersom huset ligger i sammanhållen bebyggelse eller vad det heter, så vi måste ju ha lite framförhållning. Vi har ändå inte jättebråttom eftersom vi inte räknar med att kunna flytta definitivt förrän nästa vår. Preliminärt vore det i alla fall bra att lämna in bygglovshandlingar i slutet på februari, så att vi kan sätta igång när vi får tid och pengar vilket ändå inte blir förrän i vår, eller kanske i början av sommaren. Eller året därpå? Vi kommer även behöva godkännande av avlopp och jag vill nästan helst ha det klart innan vi spikar ritningen, kan ju krävas olika utrymmen för olika avloppslösningar. Jag vill leva som jag lär och tänkte hyra en kretsloppsintresserad VA-konsult ett par timmar för att få hjälp med det tekniska. Sen är det ju eventuellt lite grejer för värmesystem med mera som ska få plats. Parallellt ska det befintliga huset isoleras, elen ska dras om, fönstren ska renoveras och så vidare. Uthuset måste räddas till eftervärlden också.

För att få ihop allt, och samtidigt kunna bo mitt i det, känns det viktigt att försöka göra allt i lite genomtänkt ordning, men innan vi kan bestämma vad som är rätt ordning måste vi ju bestämma vad och hur vi ska göra. Vi måste även planera ekonomin. Ojojoj. Allt det här jobbet känns skrämmande ena dagen (sekunden) och inspirerande nästa!

Det här inlägget skulle kunna bli hur långt som helst, eftersom jag tänker hur mycket som helst. För att behålla lite struktur inte minst för egen del, så tänker vi försöka sammanställa alla lösa tankar under de olika delprojekts-sidorna. Framöver ska vi även presentera en tidsplan och en budget, men de finns helt enkelt inte än. De härliga livsstilsbilderna kommer inte förrän framåt våren!

En ganska trevlig jullovskväll


En ganska trevlig jullovskväll

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s