Som man frågar får man svar

Ett av höstens projekt är att fixa eldstäderna och rökgångarna i skorstenen. Sotaren gav oss i och för sig klartecken att elda lite försiktigt förutom i de eldstäder där kajbon satt i vägen, men eftersom rökgångarna var allmänt slitna rådde han oss att göra s k relining (eller på svenska tätning) av rökgångarna vi tänkt använda. På grund av ROT-avdraget väljer vi att göra det förr hellre än senare.

Tätning kan göras med två olika metoder; en slang i rökgången eller glidgjutning inifrån med ett speciellt murbruk. När jag sonderade marknaden och tog in offerter kan man säga att åsikterna om den ena och den andra metoden gick isär beroende på vem man frågade. Den ena firman tyckte att fördelen med den ena metoden var si, den andra tyckte att nackdelen med den andra metoden var så och den tredje tyckte att tätningsivern av gamla skorstenar hade gått för långt. Gemensamt var dock att samtliga erbjöd ett meterpris som varierade mellan firmorna men oftast var oberoende av metodval.

Vi fick hembesök först av besiktningsmän från två större firmor och sedan en ”egen” hantverkare. De förstnämnda var båda tydliga med att de rekommenderade slangmetoden. Nackdelarna med att det begränsar rökgångens area och att värmen inte stannar i murstocken var överdrivna enligt dem, och det anses dessutom som en underhållsfri lösning. Vi kände oss inte riktigt nöjda med beskeden (eller prisförslagen) men hade egentligen inga argument utöver nästintill känslomässiga sådana och sånt vi läst i olika byggnadsvårdsforum.

Vi resonerar dels att ”underhållsfria” lösningar riskerar att bli sådana som man inte kan underhålla utan istället måste göra om helt när de slitits ut. Den lite äldre principen att göra saker just på ett sådant sätt att det går att underhålla vid behov tror vi är att föredra. Vi tänkte också att en besiktningsman inte vill sätta sina hantverkare på pottan utan kör på säkra kort och rekommenderar den metod som är mest standardiserad och ger ett jämnt resultat oberoende av hantverksskicklighet. Att hantverkaren själv inspekterar möjliggör en dialog och känns mycket mer förtroendeingivande.

Vi bestämde oss alltså för att fråga vidare i hopp om att få svar vi gillade bättre, och ringde tillbaka till enmansföretaget – den ende som själv skulle både inspektera och göra jobbet. Som vi hoppats föredrog han glidgjutning, och tyckte inte att rökgångarnas krökning och de tunna mellanväggarna av stående tegel var några oöverstigliga hinder.

Imorgon kommer alltså Vaksala kakelugnsmakeri och glidgjuter våra rökgångar.
Gammal metod, moderna material!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s