Börja samla?

Uppvärmning tänker jag mycket på och det kommer bli ett eget delprojekt med en egen sida. Även halv- till heloptimistiskt ligger dock modernare installationer än kakelugnar minst ett år fram i tiden. Men lite överskådligt nu utan så mycket bakgrundsargumentation: vattenburet värmesystem kopplat till en pelletspanna med elpatron, som eventuellt ännu längre fram i tiden byts mot berg- eller jordvärme, med radiatorer och synliga rör.

Det här är en ganska stor post i budgeten. Dels kommer vi inte kunna undvara riktig hantverkarhjälp, och dessutom blir materialkostnaderna betydande. Om man inte börjar samla på sig grejer vartefter de dyker upp begagnat. Kanske redan nu? Jag vill helst ha så kallade sektionsradiatorer av något äldre modell, såna här:

Fast jag vet inte om de har sämre funktion än nytillverkade? Om de är skadade, hur svåra är de att fixa? O.s.v. Som allt annat kan jag säkert ta reda på det m h a internet eller ännu hellre en bok från biblioteket, men om du vet nåt om radiatorer eller värme så dela gärna med dig (dock ingen idé att rekommendera golvvärme eller luft-värmepump)!

Annonser

14 thoughts on “Börja samla?

  • Vi gillar alla kommentarer!
   Även om bergvärme säkert vore värt pengarna tror jag tyvärr vi kommer behöva lägga dem på andra ännu viktigare saker. Tanken med ett vattenburet system är bland annat att man ganska enkelt kan byta värmekälla senare. I och med att alla andra satsar på bergvärme kan man också få tag på en riktigt billig begagnad pelletspanna som inte blir en så jättedyr omväg. Men vi får så klart se hur budgeten ser ut när vi kommer så långt som till värme!

  • Uppskattar att du i alla fall ger respons:) Men det är inte så enkelt.. Tänk t.ex. på alla kakelugnar som revs ner och ersattes av elradiatorer. Och allt gammalt är inte bra heller så man måste sätta sig in i en sak i taget. Jätteroligt!

 1. Var ska ni placera pelletsbrännaren med tillhörande skorsten? Hur ska pelletsen transporteras till pannan? Kanske i småsäckar? Dyrt som f-n! Neej, två luft-luft värmepumpar i varsin ände på kåken, billigt och enkelt!

  • Men fuuult! Och torr luft som blåser i runt och gör en torr i ögonen! Och så måste man väl ha alla dörrar öppna hela tiden för att luften ska sprida sig? Hade luftvärmepump i Sättraby och även om det var ett mycket litet hus var det alltid mycket kallare längst från den. Inte hos er? Det här huset är ju inte jättestort men ändå flera väldigt separerade (luft)rum. Så tänker jag.
   Pelletsbrännaren ska isf bo i utbyggnaden och Johan ska skotta pellets så han slipper träna volleyboll eller göra armhävningar 🙂

   • Den där tillbyggnaden börjar bli lika stor som huset! Armhävningar är mycket trevligare om man är två när man utför dom! Har ni 2 pumpar i varsin del av huset har ni eleminerat köldproblemet. Dessutom billigare än elementmontering i hela det lilla huset.

   • Ja det kan väl hända att du har en eller annan poäng.. Kanske får Johan helt enkelt gå upp kl 5 och elda i alla kakelugnarna!

 2. Vi kommer ha en hel hög med sektionsradiatorer efter att vi har bytt till golvvärme över allt, har nog några som ligger i skrothögen just nu. Bara att hämta. Blästra, trycktesta och måla, kanon bra värmekälla och minst lika effektiva som moderna och mycket snyggare.
  Ska ni kulvertera in värmen från uthuset? Hur lång är sträckan? Sen tycker jag absolut att ni ska satsa på vattenburen golvvärme i nybyggnaden, iaf i våtrummen och i grovingången, det kan lösa en del av matningsproblemen till övriga element också för att minimera andelen synlig rördragning som kan bli lite dyr. Slang i golv fram till elementet är mycket billigare, kommer ni in i krypgrunden kan man dra där men det blir lite bökigt.
  Kommer inte ihåg vad ni sa om tillbyggnaden. Torpargrund eller isolerad platta på mark? Med det senare är golvvärme ett måste och mycket energieffektivt, ger även bra spridningvärme också som kan minimera behovet av element i övriga huset och därmed billigare monteringskostnad som jag inte tror är astronomisk oavsett.

  • Vore ju super. Vi måste verkligen lyckas ta en tur till Hermsansveden snart, helst när ni är hemma!

   Tänker nog krypgrund i utbyggnaden, av flera olika skäl men ett av dem är att enkelt kunna komma åt rör och grejer. Golvvärme kan man ju ändå ha! Den befintliga grunden är för låg för att det ska vara smidigt att göra nåt där, och vi hoppas på att helt slippa ta upp golven. Men planer är ju till för att ändras, och det gäller nog i hög grad vår framtida uppvärmning. Radiatorerna kan väl ändå lika gärna ligga och skrota hos oss som hos er? Jag tänkte först försöka klämma in även ett pannrum i utbyggnaden men morbror Bertil har fått mig på bättre tankar. Johan har hela tiden varit inne på att placera det i uthuset, som väl ligger en 10-15 m ovanför huset. Ett alternativ är kanske att bygga ett litet fristående pannrum. Ihop med vinterhönshus kanske?

 3. En varning rörande begagnade radiatorer:
  Om ni vill skaffa sådana så se till att ni tar de just efter att de monterats ned och plugga dem direkt!
  Radiatorer har mycket lång livslängd så länge de är fyllda med vatten (som efter en tids användning blivit syrefritt), när man tömmer dem så släpper man in syre och de börjar korrodera invändigt.
  Det bästa är om man kan montera bort dem och plugga direkt med radiatorvattnet kvar, då minimerar man risken med korrosion.

  • hej, tack för tips! Ofta kan ju saker verka självklara när man väl hör det (eller när man redan gjort misstaget) men väldigt svårt att tänka på allt när man är nybörjare på det mesta, så vi uppskattar all hjälp!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s