Budgetarbete

Påminn mig om jag nån gång får för mig att bli chef.. Uff..

Jag har sagt att vi ska vara öppna med faktiska kostnader, men budgeten vågar jag inte dela med mig av än. Jag kan i och för sig berätta att själva huset kostade 1,4 miljoner. Även om vi verkligen tycker om det hade vi aldrig betalat så mycket om det stått nån annanstans men alla säger ju att läget är det enda man inte kan ändra på, och det är bättre än vi vågat hoppas på. En nära nog perfekt kompromiss mellan lantligt och lättillgängligt, lagom mycket grannar, bussar och badsjö och närlivs på gångavstånd. Om man inte varit i Dalarna på länge kan man till och med inbilla sig att landskapet är lite kuperat!

Det som gör det här så svårt är främst att vi har så många olika delprojekt att räkna in. Variationen i alla innebär att skillnaden i slutpris lätt blir en miljon.. Nu har jag ett utkast där vi landar på 2,2, miljoner. Det ger en skuld jag känner att jag kan leva med (banken tycker gott vi kan ta i lite mer). Många har påpekat att husets marknadsvärde snarare kommer hamna runt 3 miljoner (helt bisarra summor tycker jag), men vi vill ju bo, inte sälja! Även om en av oss blev arbetslös. Gärna amortera lite också.. fast det är visst ute nu?

Ska visa beräkningarna senare men vill inte riskera att få höra att det är en glädjekalkyl 🙂 Eller kanske är det inte ens det? Igår hälsade vi på min fd arbetskamrat Melissa och hennes man. De har byggt till ca. 40 kvadrat över sommaren, för 60 000 i materialkostnader! Köpt mycket begagnat och anpassat bygget efter materialet, som man väl alltid gjorde förr. Kollar man på forum så betalar folk uppemot 500 000 för motsvarande yta. Jag tror och hoppas att vi tack vare kontakter, tålamod och flexibilitet ska hamna nånstans mellan hemmabyggt och helköpt. Annars får jag väl jobba lite mer. Och Johan kan väl åka till nån oljeplattform ett tag? Det ordnar sig!

Annonser

2 thoughts on “Budgetarbete

  1. Skit i att pensionspara och amortera ist. Nuvarande pensionsystem lär gå på röven minst en gång innan vi är pensionmässiga vid sisådär 70+. Nä med ett betalt/hus gård så har man någonstans att bo, man har en fast egendom som är värd något, typ lite hudar och en årsförbrukning potatis efter apocalypsen eller ännu bättre en rejälslant som man kan omsätta eller låna på om pensionen inte räcker till. Amortera eller investera för att höja värdet är det enda rätta, bara betala ränta och sen bränna resten av pengarna på Thailandsresor och paddor känns jävligt kortsiktigt.

    • Jo jag är nog med på din analys av pensionssystemet..
      Några Thailandsresor har aldrig varit aktuella och paddor är äckliga 🙂 Känns ändå avlägset att bli skuldfri men man får väl hoppas på rejäl inflation.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s