Besiktning x 2

Nu kan vi andas ut litegrann.

Har i veckan haft två besiktningar på huset, en lite informell Bertilbesiktning och en lite mer formell brandskyddsbesiktning. Bertil är Annas morbror som har lång erfarenhet och kompetens inom byggbranschen och han besökte mig och huset tillsammans med sin fru Anna-Lena i tisdags. Tanken med Bertilbesiktningen var att få en yrkesmans bedömning av huset och tips om vad som bör göras, när och i vilken ordning. Bertils samlade omdöme fick mig att känna en viss lättnad:

”En jävla bra kåk det här. Det är inget som är akut så ni kan i princip börja i vilken ände ni vill!”

Bertil inspekterar tvättstugan och konstaterar att den inte håller modern standard.

Sotaren som tittade förbi på fredagen var inte lika frispråkig som Bertil men man får ändå lov att säga att han hade positiva besked. Vi får elda i vedspisen nere, i en av kakelugnarna nere och i kakelugnen sovrummet på övervåningen. Rökgången till den andra kakelugnen nere var ockuperad av ett kajbo så där är det i dagsläget ingen bra idé att elda. Samma sak med rökgången som går till vedspisen på övervåningen men den har vi ändå tänkt att ta bort. Vi fick också rådet att sätta in rör i eller glidgjuta de rökgångar vi tänkt använda eftersom skorstenen är gammal och allmänt sliten. Det är en investering vi gärna gör och det känns väldigt bra att murstocken är i såpass bra skick och att vi inte behöver mura om kakelugnarna. Skönt!

Nästa steg är alltså borttagning av kajbo och rörinstallation/glidgjutning av rökgångar som vi siktar på att göra redan i år.

Annonser

6 thoughts on “Besiktning x 2

    • Johan har funderingar på att göra det själv, men jag förbjuder honom (enligt principen ”ju mer fel det kan bli, desto större anledning att anlita expertis). Jag lutar åt att samma firma som glidgjuter eller installerar rör i rökgångarna kan börja med att avlägsna kajbona. Johan planerar att under veckan vidtala samtliga skorstensreparatörer i Uppland. Jag lutar åt att bara prata med Elda-butiken, för där har Nils-Olof, vår hyresvärd i Sättraby en vän och kollega och jag tror stenhårt på det här med kontakter!

      Vi tackar för frågan Hillevi, vi känner oss redan mer intressanta!

  1. Det är sannerligen en ära att få vara med på din blogroll Hillevi! För jag inbillar mig att inte vad som helst platsar där. Jag blev lite sugen på gör-det-själv när jag läste om en lösning som byggde på napalm och armeringsjärn på ett alternativt forum men Anna har som vanligt en poäng med sitt resonemang.

  2. Vi har en skitbra murare som är både billig och duktig på kajbon, han har övat i vår skorsten med tolv pipor och ett flertal hyresgäster. Enda nackdelen är att han inte alltid kommer när han säger att han ska men som sagt snabb och duktig när han väl dyker upp.

    • Det låter ju alldeles förträffligt Axel! Nackdelen låter snarare som lite hantverkarsed och det får man väl stå ut med. Du får hemskt gärna skicka kontaktuppgifter, tack på förhand!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s